Thursday, August 26, 2010

Ranking 37

Majalah antarabangsa Newsweek meletakkan Malaysia pada kedudukan ke-37 dalam senarai Negara Terbaik Dunia dan ketiga di rantau Asia sebagai negara pilihan yang mampu menyediakan tempat untuk hidup lebih selesa dan sihat, selamat, sejahtera serta maju.

Majalah keluaran 23 hingga 30 Ogos itu turut menyenaraikan Malaysia pada kedudukan kelapan daripada 10 negara pendapatan sederhana tinggi dalam bidang pendidikan.

Dalam keluaran khas yang pertama kali menilai negara terbaik dunia membabitkan 100 negara, Malaysia berada di bawah Jepun (kesembilan) dan Singapura (20), tetapi di atas Thailand (58), Filipina (63) dan Indonesia (73).

Negara rantau Asia lain yang turut tersenarai adalah China (59), Sri Lanka (66), India (78), Vietnam (81), Bangladesh (88) dan Pakistan (89), manakala tiga negara teratas yang menjadi pilihan ramai adalah Finland, Switzerland dan Sweden.

Penilaian dibuat menerusi soal selidik mudah tetapi kompleks yang bertanya: Jika anda lahir hari ini, negara manakah yang menyediakan peluang terbaik kepada anda untuk meneruskan kehidupan dalam keadaan sihat, selamat, sejahtera dan maju?.

Newsweek memilih pencapaian itu berdasarkan lima kategori kesejahteraan negara iaitu pendidikan, kesihatan, kualiti kehidupan, daya saing ekonomi dan persekitaran politik.

Mengikut majalah itu, usaha menilai tahap negara terbaik dilakukan selama beberapa bulan dan mendapat bantuan lembaga penasihat termasuk pemenang anugerah Nobel, Prof Joseph E Stiglits dari Universiti Columbia.

Senarai itu menggambarkan keadaan negara terbabit pada 2008 dan 2009 dan bukan saja berkisar kepada latar belakang sejarah atau jangkaan masa depan sesebuah negara.

Sumber : Berita Harian

Penyenaraian Malaysia di tempat ke-37 dalam senarai Negara terbaik majalah antarabangsa Newsweek mengesahkan hujah Pakatan Rakyat bahawa urustadbir negara pincang dengan rasuah, penyelewengan dan pemusatan kemewahan Negara di tangan golongan elit.

Pakatan Rakyat berkata sekiranya kerajaan Malaysia mempunyai iltizam politik yang kuat untuk melaksanakan reformasi sistem politik Negara, tentu sekali Malaysia akan berada ditempat yang lebih tinggi dari Singapura mahupun Israel.

Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin yang mendakwa Pakatan Rakyat telah berbohong kerana majalah antarabangsa itu sudi menyenaraikan Malaysia dalam tinjauan mereka.

Newsweek dalam satu tinjauan meletakkan Malaysia dibawah kedudukan Singapura yang berada di tempat ke 20 dan Israel di tempat ke 22.

Kedudukan itu menunjukkan terlalu banyak perubahan yang perlu dilakukan di Negara ini, kerana Singapura lebih kehadapan walau tidak mempunyai sumber asli, manakala rejim Zionis-Tel Aviv sentiasa dihimpit peperangan dan dimusuhi lebih 1 bilion umat Islam di dunia ini.

Azan berkata, angka-angka itu dipetik dari badan lain bukan dikeluarkan oleh Pakatan Rakyat. Kerajaan Malaysia bukan sahaja tidak mengambil inisiatif untuk memeperbaiki tuduhan tersebut malah metuduh Pakatan Rakyat berbohong.

Menurut Azan lagi, Awang Adek sepatutnya tak perlu berpolitik sangat kerana akhirnya nanti rakyat akan melihat tidak ada satu pempimn Umno boleh dipercayai kerana memberi gambaran salah dan menuduh orang lain berbohong dan perkara tersebut memalukan.

Beliau juga turut menyifatkan kenyataan pemimpin Awang Adek hanya menunjukkan Umno-BN mahu mengelabui pandangan rakyat.

No comments:

Post a Comment

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts with Thumbnails