Sunday, October 24, 2010

Kecil Pun Hebat!

SwissMiniGun ini sangat kecil, ukurannya nampak lebih kurang seperti anak kunci, tapi boleh menembakkan peluru dengan kecepatan 270 mph, yang boleh membunuh dalam jarak dekat. Pistol ini diakui secara rasmi sebagai senjata terkecil di dunia, dan dipasarkan sebagai barangan koleksi. Ukuran panjangnya hanya 5,5 cm. Bahan pembuatnya adalah baja anti karat.

Ikan ini ditemukan di rawa-rawa di daerah Sumatra. Ikan ini jika dewasa, panjangnya boleh mencapai 7,9 mm

Boneka yang tingginya cuma 5 mm ini dibuat oleh Bettina Kaminski dari Jerman. Boneka ini secara rasmi dinyatakan sebagai boneka Teddy Bear terkecil di dunia.

Nama kuda ini adalah thumbelina, kuda yang tingginya hanya 17 inci, atau lebih kurang setengah meter. Thumbelina lahir di peternakan yang mengkhususkan diri menyediakan kuda mini.

Pinnochio, nama anjing ini, beratnya hanya setengah kilo dan ukuran tubuhnya lebih kurang besar tin minuman coca cola. Sayangnya Pinnochio telah meninggal, hanya kerana nafsu makannya yang terlalu besar. Jadi Pinnichio ditemui meninggal oleh pemiliknya, meninggal dengan keadaan perut penuh/kekenyangan.


Burger ini adalah burger terkecil yang boleh dimakan, lengkap dengan roti kecil beserta pakej kentang goreng mini juga.

Perkenalkan, Amillia Taylor, pada ketika dilahirkan iaitu 24 Oktober 2006, ia dilahirkan pada usia sangat muda dan dianggap sebagai bayi pramatang termuda yang masih bertahan. Ia lahir pada usia 22 minggu. Ketika saat kelahiran, beratnya hanya 280 gram, dan tingginya hanya 24 cm! Bayangkan, tersangatlah kecilnya.

Teko seramik ini dibuat oleh Wu Ruishen, ahli seramik terkemuka di China. Berat teko ini hanya 1,4 gram, dan benar-benar boleh berfungsi seperti teko biasa, cuma yang membezakan hanyalah kuantiti air di dalamnya.

Tokek kerdil atau Jaragua Sphaero, hanya berukuran 0.6 cm, atau kurang dari 2 cm saja. Tokek ini memiliki habitat asli di Amerika Latin.

Willard Wigan MBE, seniman yang melahirkan karya diatas, bertempat di Birmingham pada 1957. Ia menderita penyakit disleksia dan kesulitan belajar, sekolah ditempohinya dengan susah payah, dan akhirnya ia menemukan dunianya iaitu membuat miniatur terkecil. Bayangkan saja, betapa kecilnya miniatur Patung Liberty ini bahkan dapat muat di lubang kepala jarum!


Kesimpulannya....

Dan berkatalah Firaun : "Hai Haman buatkanlah bagiku sebuah bangunan yang tinggi supaya aku sampai ke pintu-pintu langit, supaya aku dapat melihat Tuhan Musa, dan sesungguhnya aku memandangnya seorang pendusta...." (al-Mu'min; 36-37).

Pada suatu hari, Firaun menitahkan para menteri serta pemimpin di Mesir berkumpul di istananya. Firaun mengeluarkan perintah kepada Haman supaya mengetuai pertemuan tersebut.

Firaun tidak berpuas hati dengan seruan Nabi Musa yang menyatakan bahawa hanya Allah sahaja yang layak disembah. Firaun mahu semua rakyat menyembah dirinya sahaja. Dia mendakwa dirinya adalah tuhan yang memerintah seluruh alam.

Sebaik sahaja semuanya berkumpul, Firaun terus berkata : "Hai Haman, adakah aku ini seorang pendusta?"

"Tidak ada seorang pun yang berani menentang tuanku," kata Haman.

Firaun berkata dengan marah: "Tetapi Musa berani menentang aku. Musa pernah mengatakan bahawa ada Tuhan lain selain aku di langit."

"Wahai tuanku, sesungguhnya Musa itu berbohong," jawab Haman.

"Aku sudah mengetahui bahawasanya dia berdusta!"

Firaun menoleh ke arah Haman lalu mengeluarkan perintah kepadanya: "Aku mahu engkau membina sebuah bangunan yang tinggi mencakar langit. Tingginya itu haruslah mencapai pintu-pintu langit. Aku hendak naik dan melihat bagaimanakah rupa Tuhan Musa itu. Bukankah Tuhan Musa itu berada di atas langit?"

"Aku akan melaksanakan perintah tuanku itu. Aku akan segera mengumpulkan jurutera-jurutera, beribu-ribu tukang kayu dan batu untuk membinanya," janji Haman kepada Firaun.

Setelah bertungkus lumus membina bangunan itu, maka siaplah bangunan yang tinggi hinggakan puncaknya tidak kelihatan. Sebaik sahaja bangunan itu siap, Firaun pun segera naik ke tingkat yang paling atas dan memerintahkan supaya di bawa anak panah kepadanya. Anak panah itu di panah ke arah langit. Dengan takdir Allah, anak panah itu kemudian terjatuh semula di hadapan Firaun. Anak panah itu berlumuran dengan darah. Padahal panah itu telah dicelupnya dengan darah sebelum dia memanah langit.

Dengan bangganya Firaun berkata : "Lihat, aku sudah pun membunuh Tuhan Musa. Tuhan Musa telah mati di tanganku. Aku yakin Musa adalah pendusta kerana dia mendakwa ada Tuhan di langit yang dapat menolongnya dan melantiknya sebagai Rasul."

No comments:

Post a Comment

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts with Thumbnails