Thursday, January 13, 2011

Lopak Berlobang

Pengguna jalan raya bagi laluan di Kilometer 106 Jalan Maran-Jerantut dekat Lubuk Ujid, Sungai Yeh di sini meminta pihak berkenaan menyegerakan kerja membaiki kerosakan teruk pada jalan itu.

Seorang pengguna, Mohd Zaki Ahmad, 27, berkata, kerosakan teruk paling ketara bermula dari selekoh yang menyambungkan jalan lama di penghujung laluan baru Kampung Orang Asli Batu 55.

Menurutnya, jalan raya yang sempit dengan kerosakan di kedua-dua hala laluan itu sehingga ke bahagian bahu jalan menyebabkan pengguna terpaksa berhati-hati bagi mengelak sebarang risiko kemalangan daripada berlaku.

“Apabila terdapat banyak lopak dan permukaan jalan raya mendap, pemandu kenderaan akan mengelak dan ini amat berbahaya terutama jika bertembung dengan kenderaan dari laluan bertentangan.

“Keadaan bertambah buruk apabila musim hujan yang mengakibatkan air bertakung,” katanya kepada Sinar Harian.

Seorang mangsa kemalangan di laluan itu, Che Mat Che Lah, 45, berkata, laluan sempit mengundang risiko bahaya kepada pengguna apabila masing-masing akan tersasar memasuki laluan bertentangan.

Menurutnya, permasalahan itu bukan perkara baru dan berlarutan sejak 10 tahun lalu walaupun ada tindakan membaiki kerosakan termasuk menampal lubang di permukaan jalan.

“Kenderaan berat yang penuh dengan muatan turut menggunakan laluan ini maka kerosakan menjadi teruk dengan permukaan jalan raya mendap.

“Kerosakan ini perlu di naik taraf dengan segera demi keselesaan pengguna,” katanya.

Ehsan : Sinar Harian

Ermmm...benar sebenar-benarnya kisah tragis di atas perlukan perhatian yang serius dari pihak berwajib. Bukan hanya jalan Maran - Jerantut tetapi jalan Kg. Awah Ke Bandar Tun Razak Jengka juga mengalami nasib yang sama. Bangga dengan nama Bandar Tun Razak Jengka namun penampilan yang dilihat antara perjalanan sebelum sampai ke Bandar Tun Razak Jengka bukan setanding dengan namanya.

Bukan hanya sempit dan menyempitkan malah berlobang dengan lopak-lopak yang semakin lama semakin membesar kelopakkannya dan ini menimbulkan kesukaran kepada pengguna-pengguna jalan tersebut, puas mengelak kekiri dan kekanan bimbang melanggar lopak-lopak.

Bagi pengguna yang menggunakan kenderaan yang kecil dan sederhana akan terasa tersiksa apabila melanggar lopak tersebut, mana tidaknya bergegar seluruh kenderaan dan ada juga yang mengalami pecah tayar. Agaknya mereka-mereka yang berwajib tidak berasa akan lopak-lopak disepanjang perjalanan mereka, ini mungkin kerana kenderaan yang dinaiki berupa kenderaan mewah yang kedap dan sedap dinaiki. Mana mungkin terasa gegaran sebagaimana mereka yang menaiki kenderaan sederhana.

Mungkin disebabkan itu maka tiada tindakan dari pihak berwajib atau pihak berwajib tahu tapi buat-buat tak tahu....entahlah kita hanya mentimun....hiris-hiris buat ulam pun sodap.

No comments:

Post a Comment

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts with Thumbnails